Paris-Dakar
I sin novellsamling Paris-Dakar skriver Jens Liljestrand om män, om alla sorters olika män. Det är härligt och mångskiftande och fint. Verkligheten blir ibland inte så verklig och fantasin inte så fantastisk. Vi får bland annat följa med en toastmaster som håller på att braka ihop, en dockysåpedeltagare som aldrig hamnar på bild och en volontär på en mansjour som blir utsatt för ett medicinskt experiment. Det är lätt skruvat och mycket bra.
Jag är lite förkyld just nu, vi ska på bio ikväll så jag lär bli ännu sjukare. Jag ska nog försöka läsa ut Båten nu också, när jag ändå är så kroppssvag. Det är bara det att den är lite trögare…
Ang. träd
Din hand är ett blad
som vecklar ut sig
med kärlen fyllda
av klorofyll och vatten
Det knakar
när din kropp växer
och krymper
gnisslar och jämrar
längs ryggraden
Din fot gräver sig djupt
ner i jordens fuktighet
ner mot det som är
själva roten
Knoppen är allt som rodnar
och inte kan förlösas
jag tuggar frukten
spottar ut kärnorna
Brev
(...)
min koffert har jag
efter mycket möda
placerat ovanpå det blå linneskåpet
Det är ett fint skåp
gammalt, men fräscht och med många historier
ett bra sällskap för en pensionerad koffert
och det blir nog inte så ensamt för den där
bara en aning dammigt
Linneskåpet har jag lejt två karlar
att bära upp till min nya bostad
(femte våningen, mitt emot stationsbyggnaden)
den är inte särskilt stor
men lagom när man inte är mer än en
När du kommer till Sverige, om du kommer till staden
får du gärna hälsa på
jag kan bädda åt mig i soffan
sänd mig bara ett svar om när
Och om du möjligtvis skulle
någon gång råka åka förbi den där baren
när vi var i det där landet
och drack den där ölen hela tiden,
skulle du då kunna tänka dig att stjäla
bara lite diskret snappa åt dig
ett av de där drinkunderläggen i papp
och bifoga det?
Grönt
Se upp mot trädkronans tunna blad, solen som försökte tränga in bland skuggorna. Andas in allt pollen och alla små bladlöss från syrenbuskaget. Din klänning var som ett kamouflage och det var bara armarna, myggbettsbenen och huvudet som syntes bland allt det klorofyllmättade.
Om kvällarna kom gräshopporna fram. Ibland sjöng vi med, men oftare låg vi bara tysta och lyssnade. Försökte uppfatta stjärnorna på andra sidan trädet. Gräset var fuktigt och luktade av solbränd hud, eller var det kanske vi?
När det blev kallt drog vi lövverken närmare oss, som en stor filt, och sedan låg vi därunder tills det blev sommar igen. Tätt omslingrade.
Oryx & Crake
I skrivarklassen har vi diskuterat Oryx & Crake av Margaret Atwood. Det är en dystopisk framtidsskildring där kapitalismen tagit över och vetenskapen ersatt religionen. Berättaren är en figur som kallar sig Snöman och genom hans historia får vi följa skeendet som ledde fram till den stora katastrofen.
Det är en häftig bok som utspelar sig bland nassonger och varjundar, crakerianer och bjunkar. En ganska klassisk sci-fi-bok som lyckats väldigt bra med att bygga sitt eget universum. Eller är det inte bara en skruvad variant av vårt
eget? I mångt och mycket är Atwoods bok ett worst case-scenario för vad som skulle kunna hända vårt eget universum. Det är en bok som får en att tänka mycket kring den egna etiken och moralen.
Även om Oryx & Crake i mångt och mycket är en väldigt dyster bok så är den också väldigt rolig. Om inte annat, så för att den är så absurd i sin framtidsvision. Språket är också väldigt underfundigt och roligt och spelar en väldigt stor roll i boken. Språket blir kulturen, motståndet till vetenskapens perfektion, bärandet av historien och till sist det enda som finns kvar av den gamla civilisati
onen.
Läs boken, den är grym.
Fotspår i sanden
Vi brukade gå längs stranden.
Det blåste ganska mycket och lukten av tång var stark; här och var fanns mjukslipade glasbitar i grönt, blått och vitt och små snäckskal som vi inte visste vilket djur de kom ifrån. Vi roade oss med att gissa. Vi kom överens om att de nog måste komma från något kräftdjur.
Ibland låg det några småfiskar uppspolade; matta och gröngrå. Om man gick på dem kunde de åka in i foten så att man började blöda. De hade mycket vassa fenor.
Det var nästan höst.
Solen var mycket mildare och vindarna mycket kallare. Sanden hade blivit blek och grådaskig, som om den var sjuk. Ofta kunde vi se stora molnsjok på himlen.
Det krasade ibland när vi gick längs havsranden. Våra fotsulor hade blivit nästan läderartade, så vi märkte knappt när vi råkade kliva på de där fiskarna. Bara efteråt, när vi vände oss om och såg de röda fotspåren i sanden, kom vi att tänka på att se var vi gick.
en Kung i veckan
Hur som helst, vi kom på att man kan göra någonting åt kunskapsbristen hos oss. Beta av en kung i veckan och ägna frukostarna åt att prata om denne. Från och med nu kommer folkhögskolan att ha ett särskilt bord i matsalen ägnat åt diskussioner kring gamla kungar och tiden de levde och verkade i. Du som inte sitter med vid bordet kan följa vår kunskapsutveckling på en Kung i veckan, där vi sparar allt som vi lär oss. Först ut och kung för denna vecka: Gustav Vasa!
Askungen
Vem ska få på sig glasskon? Prydliga flickor. Trasgranna flickor. Smarta flickor. Fula och dumma flickor. Allt för mannen, allt för skon. Vanställda flickor. Filar ner sina hälar och klipper av sina tår. För att förgäves söka få hans gunst, lyftas upp bland de lycksaliga. Svettas och gråter så att mascaran rinner. Klöser varandras ögon för att få pröva först. Det var en gång, det var igår, det var idag. Kanske passar den nu?
Så glider hon in. Trär på sig skon, som vore den elastisk.
Textuppläsning
Idag är det dags att läsa ut Oryx & Crake av Margarete Atwood!
Ur begynnelsen (Platon)
I begynnelsen fanns bara grått
och ingenting var rätt
och ingenting var fel
och allt brann
och inget brann
och hela tiden var jorden i himlen
i begynnelsen var vi inte två
vi gick omkring tillsammans
aldrig kluvna i tu
och vi brann
och ingen brann
och hela tiden var himlen på jorden
men ur begynnelsen
blev svart
och vitt
ur begynnelsen
blev du och
ur begynnelsen
blev jag
förvridna i krämpor
Vad kunde göra så ont?
Vad kunde få
benen att brytas
huden att spräckas
såret att aldrig helt
läka?
Så att varje gång
vi omfamnas
når vi inte
hela
vägen
fram.
Det var en gång
en människa
nu är hon bara
en enda människa
(för det finns inget
du
det finns inget
jag
vi har slagit oss till stoft
torkat ut
i våra krampaktiga
föreningsförsök)
människan såg på sig själv
på sina två armar
på sina två ben
på sina två händer
sina två fötter
sina två bröst
sina två ögon
sina två njurar
sina två lungor
sina tio fingrar
och tio tår
och hon viste
att hon bara var
halv
och hon tog
sin halva kropp
axlade den
och lät tyngden
skölja över henne
sedan började hon
att gå ut ur bilden.
Myter och arketyper
I veckan har vi pratar mycket om myter och arketyper på skrivarkursen. Om myten som binder oss samman och ger oss förklaringar. Myten som skapar sammanhang och band över tiderna. Om arketyperna som mallar som ligger djupt inbäddade i vår kultur och därför används gång på gång. Sådant är intressant. Det ger mycket material att arbeta med, ta ställning till och förkovra sig i.
Tydligen pågår ett samarbete med författare från 33 länder (om jag inte mins helt fel) där varje författare skriver en bok utifrån en myt. Bland annat Jeanette Winterson (Tyngd) och Klas Östergren (Orkanpartyt) medverkar. Det låter spännande! Häftigt att arbeta tillsammans utifrån ett givet tema och sedan se hur var och en tacklar det.
Själv är jag väldigt intresserad av svensk folktro. Jag har inte jobbat så mycket med det i mina texter, men det kanske är någonting att fundera över. Däremot har jag idag snickrat ihop en dikt baserad på Platons Symposion och en prosadikt baserad på sagan om Askungen, ni ska få se dem sen!
Pjäsbilder
Tack till Hanna för superfantastisk och tack till Love och Erik för toppenskådespeleri!



